Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Μεγάλωσε η μέρα. Ήρθε η Άνοιξη και άρχισε η σπορά. Μπουμπούκιασαν τα κλήματα, πρασίνισε ο τόπος.
Μπήκαμε από το Μάρτη στη Μεγάλη Σαρακοστή (λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;) σε μια προετοιμασία για το Πάσχα. Προετοιμασία πνευματική.
Την τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, τη Μεγάλη Εβδομάδα, όλοι οι χωριανοί εκκλησιάζονται και με μεγάλη κατάνυξη παρακολουθούν τις Ακολουθίες ζώντας το δράμα του Κυρίου.
Την Κυριακή των Βαΐων πήραμε «βάγια» που παλιότερα τα πήγαιναν αποβραδίς στην εκκλησιά οι νεόνυμφες εκείνης της χρονιάς. Τα βάλαμε στην πόρτα του σπιτιού μας, στα χωράφια και στα μαντριά και όσοι το ήξεραν τραγούδησαν το «Μέσα βάγια και χαρές, έξω ψύλλοι και κόριζες (=κοριοί)».
Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων προσκυνήσαμε όλοι μας με ευλάβεια την εικόνα του Νυμφίου Χριστού και ακούσαμε τα ωραία τροπάρια «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» και «Τον νυμφώνα σου βλέπω, Σωτήρ μου κεκοσμημένον…».
Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ακούσαμε το συγκινητικό τροπάριο της Κασιανής «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή…».
Τη Μεγάλη Πέμπτη ακούσαμε τα Δώδεκα Ευαγγέλια και παρακολουθήσαμε την Ακολουθία των Παθών και της Σταύρωσης του Χριστού. Μετά το έκτο Ευαγγέλιο, ο ιερέας, κρατώντας υψωμένο το Σταυρωμένο Χριστό, με αργά βήματα και με φωνή τρεμάμενη έψαλλε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…».
Την πιο θλιβερή μέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή, οι καμπάνες του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, από το πρωί και σχεδόν όλη τη μέρα χτυπούσαν λυπητερά. Ο ουρανός σκοτεινός και γκριζόμαυρος και κάπου κάπου έπεφταν σταγόνες βροχής. Τα κορίτσια έφερναν λουλούδια και όλες οι γυναίκες στόλισαν τον Επιτάφιο.


Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πήραμε όλοι μας από το Σύλλογο το βιβλιαράκι με τον Επιτάφιο Θρήνο και ψάλλαμε τα εγκώμια. Τον Επιτάφιο τον σήκωσαν στους ώμους τους οι νέοι του χωριού και ακολουθήσαμε σιωπηλά την πένθιμη αυτή πομπή γύρω από το «κουλούρι» της εκκλησίας.
Μετά την περιφορά του Επιταφίου και το τέλος της Ακολουθίας καθίσαμε όλοι μας στο Πολιτιστικό και Πνευματικό κέντρο και φάγαμε την αλάδωτη φασολάδα, το χαλβά και τις ελιές που μας πρόσφερε ο Σύλλογος και ήπιαμε τα αναψυκτικά και το κρασί μας.


Ο μάγειρας στην κουζίνα με τα συνεργά του ετοιμάζει το φαγητό για το τραπέζι του δείπνου της Μεγάλης Παρασκευής.
Ο εξαίρετος και ταλαντούχος μάγειρας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, Γεώργιος Ευαγ. Παπαδόπουλος,  μαγείρεψε την καταπληκτική και νοστιμότατη φασολάδα (χωρίς λάδι) και ετοίμασε το χαλβά, το ψωμί, τις ελιές, τα αναψυκτικά και το κρασί. Οι νέοι του χωριού μας έστρωσαν τα τραπέζια και ανέλαβαν το σερβίρισμα.

 Στο Δείπνο που πρόσφερε ο Σύλλογος σε όλους τους χωριανούς και τους φίλους μας κάθισαν 150 περίπου άτομα

Το Μεγάλο Σάββατο η κίνηση στο χωριό μας ήταν μεγάλη. Έφτασαν και άλλοι ξενιτεμένοι από την Αθήνα και τη Γερμανία. Όλοι έκαναν τις τελευταίες ετοιμασίες. Στις δώδεκα τα μεσάνυχτα ακούσαμε από τον ιερέα το «Χριστός Ανέστη» που συνοδευόταν από το χαρούμενο χτύπημα της καμπάνας και τα πυροτεχνήματα που εφέτος ήταν το κάτι άλλο και τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά που πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος σε όλους (τα αυγά συμβολίζουν την ανανέωση και το κόκκινο χρώμα τους τη χαρά).


Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Μέρα χαράς γιατί με την Ανάσταση του Χριστού ανασταίνονται όλα στον άνθρωπο και στη φύση.
Γυρίσαμε στο σπίτι με τις αναμμένες λαμπάδες και πριν μπούμε κάναμε ένα σταυρό με την κάπνα της λαμπάδας στο κεφαλόπορτο. Ανάψαμε το καντήλι με το Άγιο Φως και φάγαμε με όρεξη, ύστερα από την πολυήμερη νηστεία, τη μαγειρίτσα.
Το πρωί σουβλίσαμε τα αρνιά μας (το αρνί παραπέμπει στον «αμνό του Θεού» που για τη δική μας σωτηρία σταυρώθηκε) και το κοκορέτσι μας και το μεσημεριανό τραπέζι ήταν πασχαλινό, γιορταστικό και πλούσιο, παρά την κρίση.
Η Ανάσταση του Χριστού μαζί με την αναστημένη φύση, είναι η νίκη της ζωής, το πνεύμα του καλού, η αισιοδοξία μας για έναν καλύτερο κόσμο.

Χριστός Ανέστη!
Αληθώς ο Κύριος!

Τσουγκρίστε τα λαμπριάτικα αυγά χωριανοί. Σήμερα γιορτάζουν όλοι και οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Όλοι χαίρονται και δίνουν το φιλί της Αγάπης. Όλοι σφίγγουν τα χέρια και ξεχνούν τα πάθη γυρεύοντας να γίνουν άνθρωποι αληθινοί. Αφήστε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και τις πλεονεξίες και με Ανάταση των ψυχών μας ας προχωρήσουμε για το καλό το δικό μας και της μικρής μας κοινωνίας.


Από τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου (25 Απριλίου 2011).

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος εύχεται σε όλους τους χωριανούς και τους φίλους του χωριού μας Χρόνια Πολλά με υγεία και το μήνυμα της χαράς, της αγάπης και της ειρήνης που μας φέρνει η Ανάσταση του Χριστού να γίνει πραγματικότητα και να βιώσομε όλοι μας το πνευματικό και σωτήριο περιεχόμενό της.